Presentaties

PRESENTATIES

Rouwgesprekken.nl verzorgt op aanvraag presentaties met een sterk persoonlijk karakter. Het eigen verhaal, waarin het rouwproces en de persoonlijke ontwikkeling naar aanleiding van het kind centraal staan, wordt gekoppeld aan de hedendaagse rouwtheorie.

  • Een van de onderwerpen betreft ‘Betekenisgeving’, met als titels: ‘Van chaos naar integratie’- ‘Hoe past de dood van je kind in de rest van je leven?’ en ‘Hoe kan je betekenis geven aan een ingrijpend verlies?’

Betekenis geven na een ingrijpend verlies, zoals het overlijden van een dierbare, is essentieel, op welke wijze dan ook. Met betekenisgeving kan het verlies geintegreerd worden in het leven, en een nieuwe zingeving in het leven worden gevonden. Maar wat houdt betekenis geven eigenlijk in? Hoe kan je betekenis geven aan het verlies? En wat kan je nog meer bereiken met het betekenis geven aan het verlies?

  • Daarnaast bevordert Rouwgesprekken.nl desgevraagd de deskundigheid op het gebied van rouw bij instellingen en organisaties op welzijnsgebied. Vanaf 2015 verzorgt Rouwgesprekken.nl ook presentaties aan GGZ-instellingen, zoals BAVO Rotterdam over suicidepreventie met als titel: ‘Belangen van behandelaars en ouders met een kind in de GGZ’ – ‘Wat kunnen we voor elkaar betekenen?’

In deze presentatie kijken we naar de verschillende gezichtspunten en belangen van behandelaars in de GGZ en ouders, die een kind in de GGZ hebben; bij opname in de GGZ, en ook in het geval dat het kind komt te overlijden. ‘Wat kunnen we voor elkaar betekenen’ is de kernvraag in deze presentatie. Uitgangspunt is dat we op zoek gaan naar de overeenkomsten van beide partijen. ‘Wie en wat bindt ons?’, ‘Hoe kunnen we elkaar vertrouwen geven?’ en ‘Wat kunnen we delen met elkaar?’ zijn vragen waar we een antwoord op trachten te formuleren.   

  • Workshops worden ook aangeboden, met als onderwerp rituelen en symbolen: ‘Hoe ontwerp je een gedenkritueel?’

In deze workshop gaan we een ritueel ontwerpen om een overleden dierbare te gedenken. Het ontwerp van het gedenkritueel kan voor verschillende gelegenheden gebruikt worden. Juist in deze tijd, waarin op het gebied van rituelen alles mogelijk is, is het belangrijk om een kader neer te zetten.